Search This Blog

Wednesday, March 26, 2014

Totalovervåking sprer seg i Afrika

Det er ikke bare USA og Storbritannia som driver med storstilt overvåking av privat kommunikasjon. Og i Etiopia misbrukes det i langt større grad.
I en fersk rapport fra Human Rights Watch (HRW) kommer det frem hvordan Etiopia har bygget opp et stort overvåkingssystem for å kontrollere borgernes nett- og telefonbruk.
I landet er det tele- og nettmonopol. Og ifølge HRW er det ingen rettsskranker som hindrer myndighetene fra å få oversikt over hvem som har kontakt med hvem på telefon, sms og internett. I tillegg lagrer de også telefonsamtaler i stor skala. I teorien har myndigheten  mulighet til å lagre alle telefonsamtaler som skjer i landet.
Etiopia får hvert år mangfoldige bistandsmillioner fra Norge. I 2012 fikk Etiopia nesten 230 millioner av Norge, cirka 35 millioner gikk direkte til den etiopiske staten, fordelt på energi/klima og utdanningsprosjekter. 1,5 millioner gikk direkte til Addis Abebas universitets senter for menneskerettigheter.

Får høre samtaler i avhør

Ifølge rapporten skjer det ofte i avhør at politiet spiller av telefonsamtaler som den pågrepne har hatt med familie og venner, særlig samtaler med noen i utlandet. Det har ført til at mange etiopiere i utlandet er redde for å ringe hjem til Etiopia.
En tilhenger av opposisjonen fortalte Human Rights Watch at en dag han ble pågrepet, viste politiet en liste over alle oppringninger han hadde fått og gjort og spilte av en samtale han hadde med broren.
- De pågrep meg fordi vi snakket om politikk på telefonen. Det var den første telefonen jeg hadde hatt, og jeg trodde jeg kunne snakke fritt.
Selv om det er forbeholdt de relativt rike å ha mobiltelefon, og iallfall internett, øker dekningen kraftig. Det utnytter regimet til å utøve sensur, eller indirekte ved at brukerne sensurerer seg selv.
Organisasjonen har også snakket med eiere av internettkafeer. En av dem fortalte HRW at myndighetene hadde krevd at alle dataskjermene måtte være synlige slik at de ansatte på internettkafeen kunne rapportere «uvanlig oppførsel».
En annen kaféeier fortalte at hun ble truet med fem år i fengsel fordi noen av gjestene hadde vært inne på sider med kritisk innhold mot myndighetene.

- Spionvare mot nordmann

Flere av dem som er intervjuet i rapporten bor i Norge. En av dem er Yohannes Alemu som er aktiv i et av Etiopias opposisjonspartier.

Norsk-etiopier Yohannes Alemu hoppet av fra diplomatjobb for det etiopiske regimet og havnet til slutt i Norge.
FOTO: Privat
 I rapporten vises det til en episode hvor kona og barna hans i 2012 var i Etiopia.
Yohannes Alemu forteller til Aftenposten at familien ble fra tatt det norske passet og satt under en form for husarrest.
Alemu ble da kontaktet av den etiopiske etterretningstjenesten som krevde å få informasjon om andre i opposisjonen. Han hevder også at han fikk en epost som var infisert med spionvare som gjorde at etiopiske myndigheter kunne følge med på hva han gjorde på datamaskinen.
- Jeg måtte kaste PC-en og kjøpe en ny.
HRW skriver i rapporten at de har sett flere tilfeller på at myndighetene har gjort det samme mot andre aktivister.

- Ble deportert

Etter hvert ble kona og barna ifølge Alemu deportert fra Etiopia.
- Jeg hadde kanskje fryktet at hun ville blitt stoppet på flyplassen og så sendt tilbake til Norge. Men ikke at de ville gjøre som de gjorde, sier Alemu.
Han forteller også at han er blitt truet av myndighetene med at familien til han og kona i Etiopia kan være i fare.
Felix Horne er en av dem som har skrevet rapporten for Human Rights Watch.
Etter at vi har snakket med ham en stund på en kafé i Oslo om funnene i rapporten kommer en som har hørt deler av intervjuet bort til oss. Mannen som trolig er etiopier sier til Horne før han haster videre: «Det er den verste regjeringen i Afrika. Du må forklare det.»

Frykter spredning til resten av Afrika

Nabolandet Eritrea, som blir kalt Afrikas svar på Nord-Korea, er nok et enda verre regime. Men Horne frykter at overvåkingen i Etiopia kan spre seg til andre land når internett og mobiltelefoni blir mer utbredt.
- Etter det vi vet er Etiopia et av de landene med høyest kapasitet for å drive med slik overvåking, og vi frykter det kan spre seg til andre land.
Likevel, akkurat nå mener Horne at overvåkingen som påvirker folk flest i Afrikas nest mest folkerike land er informanter.
- Jeg snakket med en offiser i en mindre by som sa at de egentlig ikke trengte denne overvåkingen, fordi de hadde kontroll likevel.
Men meningsbærere og journalister påvirkes sterkt av overvåkingen. Nettsider som hører til opposisjonen eller uavhengige journalister blir jevnlig blokkert. Og bloggere og Facebook-brukere blir trakassert dersom de skriver noe regimet ikke liker.
Også muslimer er ekstra utsatt for overvåking, ifølge Human Rights Watch.

Europeiske selskaper innblandet

Organisasjonen skriver også i rapporten at de har beviser for at flere europeiske selskaper og kinesiske selskaper har solgt utstyr som brukes av etiopiske myndigheter.
- Det bør reguleres bedre hvilke land man eksporterer slikt utstyr til, mener Horne.
Utstyr som organisasjonen mener å kunne bevise er solgt til Etiopia inkluderer utstyr som gjør at man kan infiltrere folks datamaskiner slik at man kan lagre det som skrives på tastaturet, samt skru på mikrofonen og nettkamera. På samme måte som Alemu sier skjedde med ham.

- Grunnløse påstander

Aftenposten fikk onsdag svar fra Etiopias ambassade i Stockholm. De kaller rapporten en «svertekampanje» av Human Rights Watch.
- Dette er grunnløse påstander fra HRW og opposisjonen for å ødelegge landets image. Etiopia har ikke teknologi eller kan ta seg råd til den luksusen å bruke penger på slike uvesentlige ting. Det er ingen praksis for å hacke i Etiopia, men det er veldig vanlig i Vesten.
Det usignerte svaret fra ambassaden viser også til at det i den etiopiske grunnloven er et klart krav om hindringsfri ytringsfrihet.
Rapporten er ifølge organisasjonen basert på over 100 intervjuer med blant annet opposisjonelle og tidligere etterretningsoffiserer.

source> http://www.aftenposten.no/nyheter/uriks/Totalovervaking-sprer-seg-i-Afrika-7511576.html#.UzMbovldX0

No comments:

Post a Comment